Zdravje admin  

Odstranjevanje uši z glavnikom za uši in gnid

V kolikor je vaš otrok dobil uši v vrtcu ali šoli, je pomembno, da jih čim prej odstranite, preden se razširijo na pohištvo, druge člane gospodinjstva in na hišne ljubljenčke. Odstranjevanje uši z navadnim glavnikom in šamponom proti ušem ponavadi ni učinkovito. Na glavi še vedno ostanejo gnide, s katerih se razvijejo uši. Pomembno je, da razčešete vse lase z električnim  glavnikom za uši, ki vse uši takoj odstrani in ubije.

Odstranitev uši
V kolikor je vaš otrok dobil uši v vrtcu ali šoli, je pomembno, da jih čim prej odstranite

Kako deluje električni glavnik za uši?

Med razčesavanjem z električnim glavnikom za uši se med zobci ustvarja električni naboj, ki ob stiku ubije uši in njihova jajčeca. Električni naboj je majhen in nezaznaven za kožo človeka. Uši pa ob stiku z električnim glavnikom takoj umrejo. Razčesavanje s klasičnim glavnikom in iskanje posameznih jajčec s prsti navadno ni učinkovito, saj ne najdemo vseh jajčec. Za vsako živo gnido, ki jo najdemo na lasišču pomeni, da je nekje na glavi ena živa uš. 

Življenjski krog uši in kako preprečiti razmnoževanje 

Naglavne uši so velike 3 do 4 mm in se hranijo s človeško krvjo. Imajo prosojno telo, zato so zelo težko opazne na laseh. Odrasle uši odlagajo jajčeca oziroma gnide po celotnem lasišču. Največkrat pa se nahajajo za ušesi, na tilniku in čelu. Iz jajčeca se razvije uš v roku 6 dni. Po enem mesecu je spolno dozorela in se lahko naprej razmnožuje.  Po spolnem dozorevanju živi še približno 3 tedne in v tem času odloži do 300 jajčec, kar pomeni do 12 dnevno. Iz človeka na človeka se prenašajo z neposrednim dotikom glave na glavo. Včasih tudi z navadnim glavnikom.

YouTube video

Kako ukrepati, če zaznamo gnide uši?

Čim zaznamo eno uš ali gnido, moramo otroka sleči, oblačila dati takoj prati, otroku pa umijemo glavo s šamponom proti ušem. Lase malo posušimo s fenom, nato pa razčešemo vsak pramen las posebej z električnim glavnikom za uši, dokler ne počešemo celotnega lasišča. Postopek ponavljamo nekaj dni, dokler nismo prepričani, da smo odstranili vse zajedavce. Glavnike in krtače operemo v vroči vodi, oblačila in vse tkanine, ki so bile v stiku z zajedavci operemo na vsaj 60 stopinj. Z avtosedeža snamemo prevleko in jo operemo. Če se ne da sneti prevleke, damo avtosedež v plastično vrečo in za 10 do 14 dni pustimo na sobni temperaturi, da uši umrejo. Lahko damo tudi v zmrzovalnik za 24 ur. Nato vse posesamo.

Preberite si še naslednji članek: Značilni simptomi za zelo suho kožo

Suha koža daje občutek hrapavosti, neprijetne napetosti, lahko postane razpokana in srbeča.

Iz iste kategorije: