Zdravje admin  

Značilni simptomi za zelo suho kožo

Koža velja za enega od najpomembnejših organov, ki nas učinkovito ščiti pred okoljem, daje zunanji videz. Suha koža daje občutek hrapavosti, neprijetne napetosti, lahko postane razpokana in srbeča. Posledično ni več sposobna normalno delovati.

Suha koža daje občutek hrapavosti
Suha koža daje občutek hrapavosti, neprijetne napetosti, lahko postane razpokana in srbeča

Pomanjkanje vlage v koži se odraža na številne možne načine, na primer že omenjena značilna hrapavost, suhost, manjše razpoke, rdečina, vnetje, nenehna napetost in srbečica. Simptomi so zlasti odvisni od lokacije suhosti in od resnosti. Suha koža najprej torej daje občutek napetosti in hrapavosti. Če tega ne odpravimo, se pričnejo pojavljati še drugi znaki.

Povzročitelji suhe kože

Če suha koža ni primerno odpravljena, koža še naprej izgublja vlago. Kmalu postane zelo napeta, luskava, razpokana in srbeča. Še posebej so k temu nagnjeni nekateri deli telesa, na primer roke, stopala, komolci in kolena.

Suho kožo povzročajo tako zunanji kot notranji dejavniki. Prizadene nas lahko več kot eden od dejavnikov. Resnost suhe kože se povečuje s številom prisotnih vzrokov. Pojav suhe lahko veliko bolje preprečimo, če vemo, kateri dejavniki so krivi za to. Krivec za suho kožo je lahko tudi pomanjkanje učinkovite nege. 

Reševanje težav s suho kožo

Suha koža se lahko učinkovito rešuje na več načinov. Eden od njih je na primer čiščenje suhe kože. Pomembno pa je, da je čistilni produkt za suho kožo dovolj učinkovit in nežen. Ne sme namreč odstraniti tudi koži lastnih lipidov. Prav tako je važno, da je čistilni izdelek obogaten z naravnimi vlažilnimi faktorji.

YouTube video

V času suhe kože se je dobro izogibati suhemu zraku. Manj časa preživite zunaj v mrzlem ali vročem vremenu. V prostorih pa je treba tedaj uporabljati vlažilnike zraka. Skrajšati je treba tudi čas, ki ga preživite v vroči kopeli. Namesto tega si je veliko bolje privoščiti kar hitro prho.

Suha koža je lahko preprečena tudi z uporabo rokavic za pomivanje posode. To namreč učinkovito pomaga preprečevati stik z vročo vodo ter močnimi detergenti. Pri suhi koži odlično pomagajo tudi oblačila iz naravnih materialov – na primer bombaž in svila. Čeprav je volna naravni material, pa vseeno lahko kožo draži, zato se volni v času suhe kože raje izognite. Ne uporabljajte pralnih praškov z barvili in dišavami.

Preberite si še naslednji članek: Nahranimo svoje telo z magnezijem

Naše telo potrebuje magnezij za ohranjanje optimalnega zdravja.

Iz iste kategorije: