Zdravje admin  

Izračun ovulacije – na voljo vam je več metod

Če želite v kratkem zanositi, imate v mislih najverjetneje tudi izračun ovulacije, ki vam pri tem lahko zelo pomaga. S takšnim izračunom lahko namreč zelo hitro ugotovite, kateri dnevi so za vas najbolj plodni. 

Po drugi strani pa je izračun ovulacije prav tako pomemben tudi za vse tiste, ki si ne želijo zanositi. Na voljo pa imate kar nekaj metod za izračun, vendar pa se morate vsekakor dobro zavedate, da vse metode niso enako zanesljive. 

Smiselna je uporaba več tehnik izračuna naenkrat

Če želite, da je vaš izračun ovulacije čim bolj natančen, je najbolje, da pri tem uporabite čim več različnih tehnik. Tako vam bodo svetovali tudi različni strokovnjaki. Seveda so vam v povezavi s tem na razpolago tudi prav posebni testi. 

Ena od možnosti je ta, da spremljate svoj menstrualni koledarček, ki je lahko celo virtualen. Na njem si označite prvi dan menstruacije, ko se pojavi. Tega ne pozabite narediti prav vsak mesec posebej. Najbolje za vas bi bilo, da si prvi dan menstruacije beležite vsaj osem mesecev. 

Čim več zabeležb si boste naredili, tem bolj natančne bodo tudi vaše meritve. Vedno, ko boste imeli na razpolago dovolj zabeleženih podatkov, jih nato pretvorite v tabelo. V prvi stolpec je najbolje, da si vpišete datume začetka menstruacije, v drugega pa si napišite čas trajanja posameznega cikla. 

Čeprav ta medota ne omogoča, da si popolnoma natančno izmerite ovulacijo, pa lahko vsaj okvirno določite obdobje, v sklopu katerega se bo vaša ovulacija najverjetneje pojavila. S to tehniko lahko dobite kar precej natančne rezultate, v primeru, če je trajanje vaših ciklov precej podobno. 

YouTube video

Izračun ovulacije na podlagi nožničnega izcedka 

To je še ena od najpogostejših metod za izračun vaše ovulacije. Kako sama metoda izgleda oziroma kako poteka, si lahko preberete na različnih spletnih portalih, ki govorijo tudi o tem, kdaj je primeren čas za zanositev ter še o vsem drugem, kar je povezano z obdobjem zanositve pa tudi nosečnosti. 

Na takšnih portalih boste lahko tudi izvedeli, da je merjenje bazalne telesne temperature še ena od najpogostejših metod za izračun ovulacije. Natančno si preberite tudi to, nato pa se lahko na podlagi vseh omenjenih odločite, katera je najprimernejša za vas. Že na začetku pa smo napisali, da bo izračun ovulacije toliko natančnejši, če se boste hkrati lotili kar več tehnik za izračun. Pri tem bodite natančni in si dosledno tudi vse zapisujte, da ne boste česa čisto po nepotrebnem izpustili. 

Iz iste kategorije: