Tehnologija admin  

Od česa so odvisne cene domen?

V svetu domen je prisotna močna konkurenca. Za kupce je to vsekakor dobra novica, saj to pomeni, da so nam domene na voljo po relativno nizkih cenah. Registrarjev je zares ogromno, tako domačih kot tudi tujih, zelo veliko domen pa je registriranih pri tistih, ki nudijo ugodne cene. Zapisali smo »zelo veliko« in ne »največ«, saj tudi za Slovenijo velja, da je največje število domen registriranih pri cenovno nekoliko dražjih registrarjih.domene Torej le ni vse v ceni, temveč tudi v prepoznavnosti registrarja in njegovem slovesu o kakovosti storitev.
Prvi dejavnik, od katerega zavisi cena domene (Vortex.si), predstavlja sama vrhnja domena oz. domenska končnica. Nekatere so namreč precej dražje od drugih. Cene za priljubljene generične domene, kot so .com, .net in .org, se gibljejo med 10 in 15 €, podobno velja tudi za nacionalno domeno .si, ki zastopa Slovenijo. Prav tako je podobna cena nemške nacionalne domene .de, medtem ko je avstrijska .at nekoliko dražja – okoli 30 €. Še dražja je španska domena .es, za katero moramo odšteti skoraj 50 €.
Zadržimo se še nekoliko pri prvem dejavniku. Obstaja namreč tudi cela vrsta novejših domenskih končnic, za katere včasih uporabljamo izraz premium domene. Tu je razpon v ceni zares velik – če si ogledamo ceno domene .moda, lahko opazimo, da se ta giblje okoli 5 €, medtem ko moramo za domeno s končnico .luxury odšteti več kot 500 €.
Drugi faktor, ki vpliva na višino cen domen, določa registrar. Ta namreč sam določa cene, po katerih nudi registracijo domen. Cenovne politike pa so lahko zelo različne. Nekateri registrarji domene prodajajo po zelo nizkih cenah, skoraj brez marže, saj jim je bistveno to, da naročniki ob registraciji domene zakupijo tudi spletno gostovanje, od katerega nato beležijo precej višji zaslužek. Drugi registrarji pa želijo zaslužiti tudi s storitvijo registracije domen, zato so njihove cene nekoliko višje.
Na ceno domene posredno vpliva tudi kakovost uporabniške izkušnje pri posameznem registrarju. Določeni registrarji imajo izredno napredno in pregledno ploščo za urejanje z domenami, zaradi česar je marsikateri naročnik pripravljen odšteti nekoliko več. Prav tako imajo posamezni registrarji odlično podporo uporabnikom, kar je prav tako lahko odločilnega pomena, ko izbiramo registrarja.
Naj vam za konec podamo še nasvet glede izbire registrarja domen. Priporočamo vam, da se ne odločate le na podlagi cen, temveč upoštevate tudi druge dejavnike. Predvsem odzivnost in prijaznost podporne službe, prav tako pa tudi možnost upravljanja z domenami v naročniškem centru. Prepričajte se, da boste domeni lahko nastavili poljubne DNS zapise, da boste lahko preprosto urejali podatke o nosilcu domene ter da boste lahko vključili WHOIS zaščito.

https://www.youtube.com/watch?v=wJYmFCCi-CA

Iz iste kategorije: