Dom in družina admin  

Rekuperator zraka, kaj je to?

Če želimo vedeti, čemu služi rekuperator zraka, se moramo najprej poučiti, kaj sploh rekuperacija pomeni. To je tujka, s katero opišemo vračanje toplote. Ko zračimo objekt, rekuperator zraka vrača toploto odpadnega zraka tistemu, ki pride v stavbo. Na ta način v hiši poleti vzdržujemo prijeten hlad in pozimi toploto.rekuperator-zraka

Koliko energije bo prihranil, je odvisno od tega, kako uspešno bo prenašal toploto. Pri nakupu se je priporočljivo posvetovati z nekom, ki se na to spozna in mu zaupamo, saj prodajalci lahko priredijo meritve, kupci pa se potem žal odločajo za nakup nekakovostnih rekuperatorjev zraka.

Na kaj je treba biti pri nakupu pozoren?

Prenosnik toplote naj ima veliko površino za izmenjavo toplote. Za pogon ventilatorjev bi moral porabiti izredno malo energije. Za njegovo delovanje mesečno ne bi smeli plačati več kot 5 evrov. Rekuperator zraka mora imeti tiho delovanje. Mora biti primeren za namestitev blizu bivalnega prostora. Imeti mora prenosnik toplote, ki poleg toplote vrne tudi vlago. S tem je pozimi zrak v notranjem prostoru primerno vlažen, kar poveča učinkovitost rekuperacije. Preverimo, če ima certifikat kakovosti, ki kvaliteto definira z meritvami, s katerimi so izračunali efektivni toplotni izkoristek.

YouTube video

Pri tem, ko se določa energijska kvaliteta prezračevalnih naprav, sta torej najbolj pomembna podatka o toplotnem izkoristku naprave, kar imenujemo stopnja rekuperacije, in poraba električne energije, ki se potrebuje za prehod enega kubičnega metra zraka. Ker je konkurenca velika, se marsikateri proizvajalec odloči za nepreverjene metode, ki lahko dajo boljše rezultate, kot so v resnici. Kot vemo, je treba za vse naprave uporabiti enako metodo, da je lahko nek podatek sploh verodostojen.

Zavedejo nas lahko npr. s trditvijo, da ima nek rekuperator zraka izkoristek do 90%, brez da bi bili navedeni pogoji, pri katerih naj bi bilo to doseženo. Če je volumenski pretok majhen, je to možno, vendar v običajnih pogojih seveda ne velja.

Iz iste kategorije: