Tehnologija Matej  

Enostavni prezračevalni sistemi v samogradnji

Večino zahtevnih opravil pri gradnji hiše je vsekakor pametno zaupati strokovnjakom. Kakršnekoli napake bi bile lahko zelo nevarne in drage, pogosto pa je izvedba v lastni režiji kar ilegalna. Tako se poslužujemo profesionalnih rešitev predvsem pri elektroinštalacijah in vodovodnih napeljavah ter pri napeljavi plina, kurilnega olja in drugih zadev v objektu. Izjema so prezračevalni sistemi, pri katerih se sicer tudi priporoča strokovna vgradnja, a včasih lahko delo opravimo kar sami. Prezračevanje je namreč lahko precej preprosto in učinkovito že s povsem osnovno opremo, predvsem pa tudi v primeru kakšnih napak ne sprejemamo velikega tveganja.

Medtem ko pri drugih inštalacijah lahko tvegamo recimo uhajanje plina ali zastajanje vode, so prezračevalni sistemi v primeru kakšnih napak ali težav veliko bolj prizanesljivi. V najslabšem primeru prezračevanje pač ne bo dobro delovalo in lahko poskusimo težave odpraviti ali pa se naposled odločimo za strokovno rešitev. Če pa smo dovolj spretni in delo dobro opravimo, se lahko nadejamo dobrega delovanja prezračevalnega sistema, tudi če je ta izveden v samogradnji. Potrebujemo seveda ustrezno opremo, v delo pa bo treba vložiti kar nekaj truda, a vsekakor je možno urediti dobro zračenje v domači hiši. Še posebej to velja za nekatere napredne sisteme, pri katerih imamo na voljo elegantno opremo z odličnim učinkom.

Dobri prezračevalni sistemi omogočajo uravnavanje razmer v stanovanju.

Lokalni prezračevalni sistemi z rekuperacijo

Zanimivo je, da je prav lokalno prezračevanje z rekuperacijo med najbolj učinkovitimi možnostmi za zračenje, čeprav gre v bistvu za povsem enostaven in precej poceni sistem, ki ga brez težav vgradimo sami. Izbiramo lahko med številnimi kakovostnimi napravami, ki bodo uspešno zračile naše prostore.

V vsakem primeru potrebujemo napravo, ki omogoča aktivno zračenje, običajno je to izmenjava zraka z okoljem s pomočjo zračnika in ventilatorja. Že s tem poskrbimo za dokaj dobro prezračevanje, a veliko boljši so prezračevalni sistemi, pri katerih je mogoča tudi rekuperacija, torej zadrževanje energije, ki bi sicer ušla v okolje. Na srečo je rekuperator kompakten element ob aktivnem zračniku, ki v praksi pri nakupu in vgradnji ne naredi velike razlike. Kupimo lahko celotne naprave, ki bodo omogočale elegantno vgradnjo in zelo učinkovito zračenje, tudi če se projekta lotimo sami.

YouTube video

Rekuperacija odlično deluje predvsem pri lokalnem prezračevanju najbolj kritičnih prostorov, kjer zastaja vlaga. Tako se takšni sistemi večinoma uporabljajo v kopalnicah, včasih tudi v kuhinjah, kleteh, shrambah in drugih prostorih, kjer moramo poskrbeti za dober pretok zraka. Čeprav je lokalno prezračevanje z rekuperacijo v osnovi povsem enostavno, je v praksi zelo učinkovito in pogosto predstavlja daleč najboljšo rešitev za zračenje posameznih prostorov. Niti veliko dražje rešitve ne morejo ponuditi boljšega učinka, kaj šele, da bi lahko pričakovali boljšo izkušnjo pri nakupu in vgradnji.

Drugi prezračevalni sistemi za hišo

Predvsem v večjih objektih se lahko obrnemo še na nekatere druge, običajno veliko bolj kompleksne in drage rešitve za prezračevanje. Napredni prezračevalni sistemi pogosto ciljajo na kakšne specifične potrebe oziroma rešujejo določene posebne izzive. Na voljo so sistemi za večje stanovanjske objekte ali za večje hiše, kjer potrebujemo centralno prezračevanje. Pogosto potrebujemo zmogljivejše elemente za aktivno zračenje, poleg tega je treba vložiti nekaj več časa in spretnosti v načrtovanje sistema.

Za prezračevanje večjih objektov skrbijo napredni prezračevalni sistemi, ki jih ne moremo izdelati v samogradnji.

Prezračevalni sistemi delujejo tako, da omogočajo učinkovit pretok zraka med prostori. Za to imamo na voljo več rešitev, ni nujno, da se bodo najbolje obnesli sodobni prezračevalni sistemi z aktivnim zračnikom. Včasih je zelo priporočljivo pasivno zračenje, sploh če lahko ustvarimo ustrezen podtlak.

Naravni in pasivni prezračevalni sistemi

Med priljubljenimi izbirami je higrosenzibilno prezračevanje, ki se odziva na relativno vlažnost zraka v prostoru. Tudi to je precej enostaven sistem, ki dobro deluje, če ga lahko vzpostavimo tako, kot je treba. Za samogradnjo je to sicer večji izziv, čeprav so ključni elementi sistema precej enostavni – neposredno za pretok zraka skrbijo pasivni zračniki, ki so pravzaprav lamele, kontrolirane s strani senzorja vlažnosti. Higrosenzibilno prezračevanje temelji na principu izmenjave zraka s pomočjo podtlaka, torej se ustvari učinkovit vlek skozi stanovanje, kar omogoča učinkovito zračenje prostorov. Takšni prezračevalni sistemi imajo lahko odličen učinek in so načeloma bolj prilagodljivi za posebne primere in večje objekte, a zahtevajo nekoliko večjo investicijo časa, truda in tudi denarja.

Omenimo pa še nekatere druge enostavne rešitve, ki so primerne za samogradnjo. Ena možnost je recimo že naravno zračenje, pri katerem kakšni posebni prezračevalni sistemi sploh niso potrebni. Nenazadnje lahko prostore dobro prezračimo že tako, da za nekaj minut na stežaj odpremo vrata in okna. V starejših objektih s slabšim tesnjenjem in izolacijo je zračenje lahko dovolj učinkovito tudi ob zaprtih vratih in oknih. Prav tako nam nekatera sodobna okna omogočajo pasivno zračenje skozi zaprto okno. Tu so vsekakor opcije, ki nudijo dober učinek, če pridejo v poštev glede na razmere v stanovanju. Žal so sodobna stanovanja zaradi odlične izolacije in tesnjenja na udaru nekaterih nepredvidenih dodatnih obremenitev, specifično višje vlažnosti, ki zastaja v prostorih, tako da enostavne rešitve ne pridejo vedno v poštev, mogoče bo edina smiselna rešitev res aktiven prezračevalni sistem.

Iz iste kategorije: