Tehnologija admin  

Plačilni sistemi za spletne trgovine

Številni lastniki spletnih trgovin namenijo več ur dela in s tem precej razpoložljivih virov, da bi zagotovili uspešno delovanje svoje spletne trgovine, zanimivo pa je, da marsikateri izmed njih zanemari enega izmed ključnih elementov pri sklenitvi posla ali prodaji, tj., da stranki omogoči enostaven način plačila spletnega servisa.spletna-trgovina

Vrste plačilnih sistemov za spletne trgovine

Še vedno je eden najpopularnejših načinov plačevanja na spletu uporaba kreditne kartice. K temu se pridružujejo še debetne kartice, digitalen denar ipd. Pri izbiri plačilnega sistema za spletno trgovino je sicer pomembno, da za svojo spletno trgovino izberete tisto plačilno možnost, ki najbolj ustreza vašemu poslovnemu modelu. Ponudba več dodatnih možnosti (poleg npr. možnosti plačevanja s kreditno kartico) pa lahko postane vaše skrivno orožje, tj. konkurenčna storitev v smislu prednosti, ki je vaši tekmeci ne nudijo. Zapomniti pa si velja tudi dejstvo, da zanemarjanje potencialnih kupcev, ki na spletu nikoli ne plačujejo s kreditno kartico, v skladu z raziskavami pomeni skoraj takojšnje zmanjšanje nakupov za okoli 10 %.

Plačilna metoda z uporabo kartic. Ker je skoraj 90 % vseh spletnih plačil izvedenih s kreditno kartico ali debetno kartico, je naravno, da to možnost ponudite kot primarno možnost plačevanja. Ponudniki takih plačilnih sistemov so se pri nas tudi pocenili. Tako je strošek navadno nekaj 10 EUR, oz. brezplačna začetna vzpostavitev sistema, zatem pa je treba plačati del provizije pri vsaki transakciji. Danes najbolj popularna sistema sta EON MegaPOS ter eSiOL, izbirate pa lahko tudi med npr. EON Bankart 3D secure sitem, Activa Payment Gateway ipd. Nadaljnja možnost je plačilo preko PayPala. PayPal ponuja več načinov komunikacije s spletno trgovino (perunpro.si). Več o teh načinih pa je mogoče najti na njihovi spletni strani. Najbolj popularna in tudi najlažja izbira je namestitev PayPal gumba na spletni strani, ki kupca preusmeri na PayPal spletno stran, kjer opravi plačilo. Sledita še sistema Moneta in Si.nakup, vendar pa sta ta sistema omejena na uporabnike Simobilovih in Mobitelovih/Debitelovih storitev. Za uporabnike spletnih servisov, ki ne želijo plačevati s karticami, so najpogostejši naslednji načini plačevanja: plačilo po predračunu (plačilo se izvede na podlagi predračuna preko spletne banke kupca); plačilo ob prevzemu na blagajni (klasičen način na fizični blagajni); plačilo po povzetju (tudi ta način plačila je med plačili stalnica – stranka po opravljenem nakupu na dom dobi paket in ga plača z gotovino).

YouTube video

Seveda pa je ne glede na to, katere možnosti se odločite ponuditi, pri vsakem plačilnem sistemu pomembno to, da zagotovite varnost plačevanja.

Iz iste kategorije: