Tehnologija admin  

Prenosnik je vaša pisarna na poti

Prenosniki so nam vsem znani po tem, da jih lahko uporabljamo kjerkoli in kadarkoli. Ta lastnost jim je v zadnjem desetletju omogočila, da v prodaji prehitijo stacionarne računalnike in to celo za večkratno. Veliko novih pametnih telefonov in tablic je sposobno opravljati enaka dejanja kot prenosniki, vendar so prenosniki še vedno veliko zmogljivejši ter v ospredju po svoji uporabnosti.

Prenosniki za 250€ ali 2500€

Nov prenosnik lahko dobimo že za majhen denar, vendar pa so velike razlike v kvaliteti, zmogljivosti, namembnosti, velikosti in ostalih podrobnostih, ki odločajo o tem ali bo za nas prenosni računalnik ustrezen ali ne. Veliko današnjih prenosnikov ima možnost nadgradnje pomnilnika in procesorja, ki nam lahko poveča zmogljivost in uporabo za naslednjih nekaj let, vseeno pa to dejstvo ni tako pomembno povsem za vse uporabnike in hkrati tudi ni tako preprosto reči, da bi pomnilnik napravil in pomenil tolikšno razliko.

prenosnik-lenovo-ideapad-3

Prenosnik ali namizni računalnik

Prenosniki morda vladajo trgu zaradi njihove vedno izboljšane zmogljivosti, vendar pa je vseeno potrebno iskreno povedati in dodati, da imajo tudi nekaj slabosti. Mednje gotovo sodijo:

  • Zahtevnejša in posledično dražja popravila
  • Specifični modeli imajo svoje unikatne nadomestne dele
  • V večini primerov nemogoča oz. težka nadgradnja grafične kartice
  • Čiščenje notranjih komponent je zamudno in zahteva veliko tehničnega znanja, s tem pa tudi časa in poveča stroške

Namizni računalniki imajo tudi več možnosti nadgradnje. Tako lahko na primer v prenosnik namestimo le 2 trda diska (in izgubimo DVD enoto), medtem ko v namizni računalnik lahko namestimo več diskov in ostalih naprav, ne da bi karkoli žrtvovali.

YouTube video

Če veliko potujemo in potrebujemo lahko, vzdržljivo platformo iz katere se lahko dostopa na internet, potem je prenosnik odlična izbira. Prenosnik ima v primerjavi z namiznimi računalniki tudi kar precej prednosti. Poglej si nekatere od njih:

  • Prenosljivost in s tem možnost dela na terenu
  • Manjša poraba električne energije, kar pomeni znižanje stroškov
  • Manjša zasedenost prostora, pomeni večjo praktičnost
  • Samo en napajalni kabel, s čimer se bistveno zmanjša nered in zmeda z vsemi kabli
  • Nanj se lahko priključi zunanje enote, velik ekran, tipkovnico, miško, zunanji čitalec digitalnih kartic, zapisovalec CDjev in DVDjev

Lahko si mislite, da boljšii prenosniki vsebujejo tudi veliko bolj kvalitetne materiale. Takšna sta denimo modela ProBook podjetja HP ali pa Latitude serija podjetja Dell. Tehnologija, ki jo lahko danes zasledimo v boljših serijah prenosnikov, kot so Dell XPS, Asus ROG in Hewlett Packard OMEN, je že povsem primerljiva z mnogimi namiznimi računalniki. Takšni prenosniki so mišljene za zahtevne uporabnike 3D grafike, med katere sodijo grafični oblikovalci in predvsem igračarji.

Prenosniki v prihodnosti

Faktor prenosljivosti zagotovo prinaša mnogo prednosti, zaradi česa so morda prenosniki postali boljša izbira od namiznih računalnikov za marsikaterega uporabnika. Tako ga lahko uporabljamo v šoli, v pisarni, na vikendu, na dopustu v hotelu ali na obiskih in tako kadarkoli dostopamo do vsebine, ki je shranjena na njemu, ravno tako pa seveda tudi do interneta, če je mogoče kako vzpostaviti povezavo. Če računalnik potrebujemo zgolj za urejanje nekaterih dokumentov in prebiranje elektronske pošte, potem bo prenosnik za nas zelo uporaben in morda namiznega računalnika v resnici sploh ne potrebujemo.
Hkrati tudi drži, da če za računalnikom radi preživljamo tudi prosti čas in z njim odigramo kakšno zares kvalitetno igro ali z njim ustvarjamo z različnimi grafičnimi programi, potem bo za nas namizni računalnik boljša izbira. Ker so namizni računalniki zmogljivejši, bodo zmogli hkrati operirati tudi s programi za komunikacijo, kakršen je denimo Skype.

Iz iste kategorije: