Dom in družina admin  

Ključne prednosti LED svetil

LED svetila so v tem hipu izjemno priljubljena, in to ne samo zaradi velikih prihrankov pri delovanju. Ponašajo se namreč s številnimi prednostmi. Ključne prednosti bomo predstavili nekoliko kasneje. Najprej pa si poglejmo, kaj sploh pomeni kratica LED. Kratica vsekakor izhaja iz angleške fraze, ki bi jo lahko v slovenski jezik prevedli takole: dioda, ki oddaja svetlobo.

LED svetila
LED svetila so v tem hipu izjemno priljubljena, in to ne samo zaradi velikih prihrankov pri delovanju.

LED svetila so širši javnosti postala dostopnejša v poznih šestdesetih letih prejšnjega stoletja. Najprej je bilo LED vire svetlobe lahko videti le pri nekoliko dražjih predmetih, na primer pri nekaterih laboratorijskih napravah. Kasneje so se pričela pojavljati tudi pri televizorjih, radijih ter drugih podobnih napravah. Prvotne LED diode pa so bile izključno samo v izvedbi rdečega barvnega odtenka. Zaradi nenehnega razvoja se je leta 2002 zgodili, da so LED svetila zaradi svoje izjemne učinkovitosti povsem povozila ter prehitela klasične žarnice.

Najzanimivejša dejstva o LED svetilih

Ste vedeli, da LED svetloba pomaga učinkovito ohranjati svežo hrano? Študije so namreč dokazale, da ima takšna vrsta svetlobe izjemne antibakterijske učinke. LED svetila so še posebej cenjena v poletnem času. Zakaj? Takšna svetila ne proizvajajo UV sevanja. Posledično ne privabljajo toliko žuželk, kot jih klasični viri svetlobe.

Princip LED luči je bil odkrit že veliko prej kot je bila predstavljena prva LED dioda – leta 1962. Izumitelj modre, kasneje pa tudi bele svetlobe je na začetku za dosežek prejel le manjšo vsoto denarja. Podjetje, za katero je izumitelj ustvarjal, pa ogromne količine denarja. Vsekakor ni šlo brez tožbe, v kateri je na koncu vendarle zmagala pravica.

Nizka poraba električne energije LED svetila

LED svetila se torej ponašajo s številnimi prednostmi. Ena od prvih in pomembnejših je vsekakor ta, da imajo izjemno nizko porabo električne energije. Odlikuje jih še dolga življenjska doba, izkoristek do 90 %, možnost spreminjanja barvne svetlobe, velika odpornost na tresljaje, svetlobni spekter brez UV in IR svetlobe, majhne količine toplotnega sevanja.

YouTube video

LED svetila so narejena iz vrhunskih materialov, primerna so za uporabo v bivalnih objektih, poslovnih in industrijskih. Nimajo gibljivih delov ali krhke žarilne nitke. Prav tako ne vključujejo lomljivih delov iz stekla, ne vsebujejo strupenih plinov, ob okvari ne prenehajo svetiti v trenutku, in ne nazadnje: po vklopu začnejo svetiti takoj ter ne potrebujejo periode za zagon.

Iz iste kategorije: