Moda in obleke Matej  

Različni stili moških ročnih ur

Skoraj vsak moški si kdaj zaželi, da bi postal ponosni lastnik svoje lastne ročne ure. Taka ročna ura ni mišljena samo za prikazovanje časa, ampak je obenem tudi statusni simbol. Kaže na prevzemanje odgovornosti in osebni stil moškega, ki jo nosi. Dandanes imamo izbire več kot kadarkoli prej, saj obstaja skoraj nešteto različnih modelov, ki so nam na voljo za nakup. V tem članku pa bi se radi različnim izvedbam ročnih ur, ki so zaznamovale svet.

Klasične izvedbe

Poznamo jih tudi kot mehanične moške ure, ki jih poganja glavna vzmet, ki jo navijemo na roko. Take ure ne uporabljajo baterije in jih je potrebno ročno naviti na vsake toliko časa. Prednost takih ur so izredne podrobnosti, ki jih lahko opazimo v mehanizmu same ure. Dandanes jih zbirajo razni ljubitelji tradicionalnih ur, saj predstavljajo prestiž in uglajenost.

Prednosti mehaničnih ročnih ur so:

  • Ne potrebujejo baterije
  • Gladko drsenja kazalca po številnici
  • Prikaz uglajenosti in odgovornosti

Avtomatske ure

Avtomatske moške ure ne potrebujejo baterije, saj delujejo podobno kot mehanične. Njihova posebnost je, da se samodejno navijajo, ko se premikamo. Vsak gib, ki ga naredimo, navije glavno vzmet. To poskrbi, da je ura vedno v delujočem stanju. Slabost pa je, da če jo dolgo časa ne nosimo, se bo ustavila. Take ure imajo dostikrat dodatne funkcije, kot je vgrajen koledar, ali prikazovalnih trenutnega datuma na obrazu ure.

Prednosti avtomatskih ročnih ur so:

  • Ne potrebuje baterije
  • Ne rabimo jih navijati
  • Prikaz osebnega značaja

Quartz in digitalna tehnologija

Moške ure, ki jih poganja majhna baterija, so izredno popularne po vsem svetu. So cenovno dostopne in natančne, poleg tega pa imajo mnogo dodatnih funkcij, ki nam pridejo prav. Uporabljajo tehnologijo, ki ji pravimo tudi quartz. To pomeni, da baterija pošlje majhen električni impulz skozi quartz kristal, ki zavibrira in poganja kazalce ure.

YouTube video

Digitalne moške ure pa ne potrebujejo nobenih kristalov ali mehaničnih delov, da delujejo. Poganja jih fina mikro-elektronika, v bistvu računalnik, ki porabo zelo malo električne energije. Tako ure so popularne, saj imajo ogromno dodatnih funkcij, kot so: svetovni časi, koledar, merilec srčnega utripa ipd. Take ure poznamo tudi v veliko izvedbah, saj so odlične za šport, vsakodnevno nošnjo in druge aktivnosti.

Iz iste kategorije: