Dom in družina admin  

Gnojilo za travo s čim manj dušika

Če želimo v svoji okolici doma ali kje drugje imeti travo oziroma zelenico, ki bo lepa na pogled, jo je potrebno tudi pravilno vzdrževati oziroma obnavljati. Za njeno obnovo je najbolje, da so temperature v zraku večje od 5 stopinj Celzija. Že v jesenskem času je potrebno s trave pograbiti vse listje ter podobne zadeve, prav tako je pred zimo potrebno poskrbeti še za njeno košnjo. Tako bomo v spomladanskem času imeli vse pripravljeno za nadaljnje oskrbovanje trave.

Spomladanski čas je najbolj primeren za obnovo

Pomlad jej torej čas, ko je potrebno za našo travo najbolje poskrbeti. Pri tem ne mislimo samo na sredstva, kot je gnojilo za travo, ampak tudi na dejavnosti, kot je na primer odstranjevanje plevela. Preden se namreč lotimo kakršne koli obdelave zemlje oziroma travne površine, je potrebno poskrbeti, da z nje odstranimo vse staro listje, odpadle veje ter podobno.

Pomembna aktivnost na naši zelenici je tudi njeno prezračevanje. Trava bo zaradi prezračevanja veliko bolje uspevala. Najbolj priljubljeno je ročno prezračevanje, ki ga lahko dosežemo tako, da vile zapičimo v tla in jih na rahlo privzdignemo. Zraku tako omogočimo, da preide v tla. Poleg prezračevanja moramo poskrbeti še za peskanje. Kremenčevo mivko v zelo tanki plasti posujemo po naši trati in jo s peskalnikom zadelamo v tla.

Valjanje ter gnojenje trav

Našteli smo že kar nekaj dejavnosti, ki zelo vplivajo na končni izgled naše zelenice oziroma trave na njej. Med najpomembnejši dejavnosti zagotovo sodita valjanje ter gnojenje naše zelenice. z valjanjem zgladimo površino travne ruše, kasneje jo bomo zaradi tega veliko lažje kosili.
Če želimo, da bo trava veliko bolje rasla, je potrebno njeno gnojenje. Poskrbeti moramo, da kupimo najboljše gnojilo za travo, kot ga lahko najdemo. To pomeni, da izberemo gnojilo za travo, v katerem ne bo preveč dušika, vsebuje naj čim več fosforja, kalija ter mikroelemente. Na trgu imamo kar nekaj vrhunske ponudbe, ki se jo splača izkoristiti.

YouTube video

Vsem omenjenim aktivnostim, ki so povezane z našo travo, sledita še dve, ki sta ravno tako pomembni, če želimo, da bo naša trava najlepša. To sta dosejevanje in zalivanje. Če opravimo vse omenjene aktivnosti ob primernem oziroma pravem času, se nam ni potrebo bati, da naša trava ne bo lepa na pogled.

Semena vrtnin, cvetlic in dišavnic. Seme večine vrtnin naj ne bo starejše od dveh let. Nekatera semena vrtnin, dišavnic in zelišč so bolj obstojna, druga manj. Preberi več …

Iz iste kategorije: