Avtomoto Matej  

Obvezna varna vožnja za motoriste

Lahko bi rekli, da je varna vožnja obvezna za prav vsakega voznika, kar je sicer res, a s tem izrazom običajno ne mislimo na splošna načela varne vožnje, ki se jih morajo držati udeleženci v prometu.

Varna vožnja pogosteje pomeni obveznosti, ki jih imajo vozniki po opravljeni izpitni vožnji – opraviti morajo še dodatno usposabljanje, ki je vezano prav na varno vožnjo. To je obveznost tako za voznike avtomobilov kot za motoriste.

Postopek je praktično enak, je pa obvezna varna vožnja za motoriste lahko še veliko bolj kritična, saj so to bolj ranljivi udeleženci v prometu.

Motoristi so v prometu vedno v podrejenem položaju že samo zato, ker imajo šibkejše vozilo, ki voznika ne varuje v primeru trka ali padca. To pomeni, da lahko vozimo še tako previdno in počasi, upoštevamo vse predpise in omejitve, pa se nam še vedno hitro pripeti kakšna nesreča z zelo hudimi posledicami, ne da bi bili zanjo sami krivi.

Motoristi so udeleženi v mnogih nesrečah s hujšim izidom, čeprav vozijo v skladu s predpisi. To pove tudi podatek, da so motoristi v manj kot 50 odstotkih primerov sami povzročitelji prometne nesreče, v kateri so udeleženi. Zato je obvezna varna vožnja za motoriste zares obveznost, ki je ne smemo zanemariti.

Obvezna varna vožnja za motoriste nas pripravi na samostojno vožnjo

Kako poteka obvezna varna vožnja za motoriste?

Če mislimo na same postopke, potem izvedba varne vožnje ne bo kak velik problem. To je obveznost, ki jo imajo vozniki začetniki v asu dveh let po opravljeni izpitni vožnji. Ko opravimo izpit za motor, dobimo začasno vozniško dovoljenje, ki je veljavn dve leti.

Podaljšanje je možno le, če opravimo tudi dodatno usposabljanje iz varne vožnje, torej moramo to pravočasno storiti. Se pa obvezna varna vožnja za motoriste ne more opravljati v prvih šestih mesecih po prejemu dovoljenja, saj naj bi v tem času voznik pridobival praktične izkušnje in se privajal na razmere na cestah.

Le tako bodo dodatna znanja in veščine, ki jih pridobimo na dodatnem usposabljanju, res padla na plodna tla. Če nismo vajeni upravljanja vozila in nismo dobro seznanjeni z razmerami na cesti, nam te dodatne vsebine ne bodo tako koristile.

Po vsaj šestih mesecih od pridobitve dovoljenja se lahko prijavimo na program, ki ga ponujajo različni izvajalci. Dodatno usposabljanje se opravlja na poligonu, kjer imamo nekaj teoretskega izobraževanja, nato sledi praktično usposabljanje na poligonu.

Poleg tega varna vožnja za motoriste vključuje tudi skupinsko delavnico o psihosocialnih odnosih med udeleženci v prometu, kar je prav tako obveznost. Programi so običajno zasnovani tako, da se opravijo v enem dnevu ali dveh, verjetno bo izvedba potekala ob koncu tedna. Pripeljemo se s svojim vozilom ali pa si ga izposodimo.

YouTube video

Koliko stane obvezna varna vožnja za motoriste?

Gotovo nas zanima, koliko nas bo stala varna vožnja za motoriste, cena se namreč prišteje vsem stroškom, ki jih imamo z usposabljanjem za vozniški izpit kategorije A. Skozi cel postopek nastane kar nekaj stroškov, na katere smo načeloma dobro pripravljeni.

Največ bo treba plačati za praktično usposabljanje v avtošoli, opraviti bo treba vsaj 20 ur na terenu. Zanimivo je, da je cena za uro usposabljanja na motorju višja kot za uro usposabljanja v avtu, na kar se je treba pripraviti.

Programi dodatnega usposabljanja imajo postavljeno točno ceno, tako da nas stroški ne bodo presenetili. Vnaprej se lahko prepričamo, koliko stane varna vožnja za motoriste, cena bo verjetno relativno ugodna v primerjavi z vsemi stroški izpita.

Vseeno pa bo treba pripraviti še dobrih 100 evrov, ti programi stanejo okoli 125 evrov za celotno izvedbo, plus morebitni stroški zaradi najema vozila. To je torej lahko kar znaten dodatek vsem stroškom, ki jih imamo z izpitom.

Obvezna varna vožnja za motoriste je še zadnja obveznost

Dobra novica je ta, da je varna vožnja za motoriste po navadi zadnja obveznost, ki jo še imamo, preden lahko podaljšamo vozniški izpit in postanemo polnopravni udeleženci v prometu.

Pozor, z opravljeno varno vožnjo se še ne znebimo statusa voznika začetnika, ta nas spremlja v času dveh let od opravljenega izpita, pri mlajših kandidatih pa lahko še dlje, če v tem času še ne dopolnijo 21 let.

Obvezna varna vožnja za motoriste nas pripravi na nekatera tveganja

Kakorkoli, opravljena varna vožnja pomeni, da smo izpit za motor zares uspešno zaključili in smo pripravljeni na samostojno vožnjo v vseh razmerah. Prva stopnička do tega je že izpitna vožnja, ki nam daje vozniško dovoljenje, nato opravimo še varno vožnjo, potem čakamo le še na potek časa, v katerem smo začetniki.

Ti mejniki ne povejo kaj dosti, a lahko služijo kot orientacija na poti pridobivanja prvih izkušenj za voznika začetnika. S tem se opravi obvezna varna vožnja za motoriste in postanemo dobro pripravljeni na samostojno vožnjo, a ne pozabimo, da je varna vožnja še vedno prioriteta.

Nenazadnje se lahko tudi kasneje udeležimo teh programov, ki jih prav za motoriste ponujajo isti izvajalci dodatnega usposabljanja.

Iz iste kategorije: