Zdravje Matej  

Brez kalorična stevia kot naravno sladilo

Naravno sladilo pridobivajo iz listov posebne vrste rastline z latinskim imenom stevia rebaudiana, ki raste predvsem v Paragvaju in Braziliji. Med glavne učinkovine spadajo steviol glukozidi in biozidi ter rebaudiozidi A in E, ki dajejo sladkobo okusa, hkrati pa ne vsebujejo kalorij, zato je naravno sladilo primerno tudi za diabetike, saj ima ničelni glikemični indeks.

Naravno sladilo je odličen nadomestek belega namiznega sladkorja in umetnih sladil, poleg tega pa ima tudi do dvestokrat slajši okus kot procesirani sladkorji. V spletni trgovini Hiša Zdravja je na voljo stevia v prahu in v tabletah za naravno sladkanje hrane in pijač. Posebnost proizvoda je v tem, da ne vsebuje drugih primesi, poleg tega pa izdelek vsebuje sto odstotno naravni steviol glikozid.

Stevia primerna za diabetike in za hujšanje

Naravni nadomestek sladkorja je primeren za sladkorne bolnike zato, ker ne vpliva oziroma ne zvišuje ravni sladkorja v krvi, zato lahko diabetiki brezskrbno sladkajo hrano in pijačo, ne da bi jih pri tem moralo skrbeti za povišane ravni glukoze v krvi. To izvira iz tega, da ima stevia ničelni glikemični indeks, v primerjavi s procesiranimi sladkorji.

stevila, sladilo v prahu

Na drugi strani pa je uživanje naravnega sladila primerno tudi za vse, ki želijo shujšati, saj naravno sladilo lahko dodajajo v hrano in pijačo, ne da bi pri tem zaužili kalorije, ki bi jih sicer zaužili z navadnim sladkorjem. Tako je hrana lahko še vedno sladkega okusa, vendar pa nima kalorij, zato je stevia koristen pripomoček v kuhinji, kadar se odločimo za hujšanje.

Stevia podpira zdravje zobne sklenine

Naravni nadomestek sladkorja preprečuje propadanje zobne sklenine oziroma dentalnega kariesa zato, ker ne vsebuje fermentiranih ogljikovih hidratov. Ko se specifične bakterije, ki so prisotne v ustni votlini, spojijo s fermentiranimi ogljikovimi hidrati, kot je navadni procesiran sladkor in škrobi, začnejo bakterije presnavljati te ogljikove hidrate v organske kisline, kar povzroča erozijo sklenine. Čeprav je naravna stevia sladka, ne vsebuje fermentiranih ogljikovih hidratov, zato to naravno sladilo izdatno pripomore k podpori ustnega zdravja.

Kako uporabljati stevia naravno sladilo?

Naravno sladilo lahko uporabljate tako za sladkanje napitkov kot za sladkanje hrane. Za sladkanje pijač so bolj primerne stevia tablete, pri čemer eno tableto enostavno raztopite v enem do dva decilitra pijače. Če boste pripravljali večje količine pijače, tedaj v tekočini raztopite večje število tablet.

Na drugi strani pa je pri doziranju sladila v prahu potrebno vedeti, da so za sladkanje hrane potrebne precej manjše količine kot pri navadnem sladkorju, saj je naravno sladilo mnogo bolj sladko. V spletni trgovini Hiša Zdravja so sladilu stevia v prahu priložena tudi navodila za uporabo ter merica, zato da boste vedeli, koliko sladila uporabiti na določeno količino. Sicer pa 28 gramov izdelka zadostuje za kar 622 odmerkov.

Iz iste kategorije: