Zdravje admin  

Čaji in njihova kvaliteta

Pripravite tradicionalen čaj
Si želite pripraviti zares dober čaj? Pravijo, da za dober čaj potrebujemo pet naravnih elementov. Te poznamo vsi: voda, ogenj, les, kovina, zemlja. Kako naj se torej iz tega pripravijo čaji? Tradicionalni pripravi se lahko vseeno korenito približamo, kajti čaji so sestavljeni iz kar 99% vode, ki je torej glavna sestavina za pripravo in jo je na srečo na našem planetu, sploh pa v naši okolici, še vedno dovolj.Čaji
Ker večina ljudi nima možnosti pripravljati čaja na domačem ogljišču, je dobrodošlo poiskati primerno nadomestilo. Grelniki vode ponujajo hitro in učinkovito gretje vode. V trgovinah je zares veliko izbire, cenovna odstopanja pa so majhna. Poskusite se izogniti plastičnim grelnikom, ki jih je v resnici celo največ. Najbolje bi bilo uporabiti grelnik iz stekla ali nerjavečega jekla, vendar si jih večina ne uspe privoščiti.
Tako nam ostane stara dobra železna posoda in plinski štedilnik, ki naredi pravi plamen oziroma – ogenj. Če pa imate doma stari dobri kmečki »šporhet na drva« ste pa še na boljši poti do cilja! Če torej vodo za čaj ravnokar grejete na plinskem štedilniku in v kovinski posodi, vam manjka le še les. Tega lahko nadomestite tudi tako, da uporabite bambusovo oglje. Ste že slišali zanj? Verjetno, vendar niste vedeli kako ga uporabiti. Zemljo lahko predstavljajo glineni čajniki ali posodice za bitje, izbira pa je odvisna od čaja, ki ste se ga odločili tokrat pripraviti.

Čaji lahko vsebujejo tudi nevarne sestavine

Čaji (licare.si) sicer v osnovi prihajajo iz Kitajske in marsikdo se lahko ob tej misli upravičeno vpraša, kako trenutna gospodarska situacija v tej deželi vpliva na čaje. Kitajska je namreč pretirano kontaminirana, saj so z industrijo v zadnjih desetletjih naravo tako posvinjali, da že korenito trpi zdravstveno stanje veliko prebivalcev. Posledice tega onesnaženja, pa se seveda čutijo tudi pri rastlinah in čajevec je zgolj ena izmed mnogih, ki na kitajskem rastejo.
Potem je tu še težava z nadzorom, ki je v manj razvitem delu Azije že nekdaj težava in marsikdo bo raje poiskal čaj, ki je bil pridelan v kaki drugi državi. Verjemite, čaji se pridelujejo v zelo veliko državah in tudi v veliko čistejšem okolju.
Ko se torej čaji znajdejo na vašem nakupovalnem seznamu, si dobro oglejte poreklo čaja. Kupujete lahko tudi tako imenovane »organic čaje«, ki so menda nekaj slabše kvalitete, vendar imajo svoje prednosti pri gojenju. Prav tako lahko kupite čaje, ki so bili obrani iz rastlin divjega čajevca in niso bili gojenih na plantažah, dobra alternativa pa so seveda čaji iz držav, kjer je nadzor strožji, ena izmed njih pa je tudi Japonska.

https://www.youtube.com/watch?v=ptJREWxIC2U

Iz iste kategorije: