Dom in družina admin  

Čiščenje lovilca maščob

Odpadne maščobe so lahko za okolje veliko breme, zato okoljska zakonodaja predpisuje, da se tam, kjer bi lahko prišlo do pronicanja odpadnih maščob v naravo, poskrbi za to, da se te maščobe ujame in loči, nato pa varno odstrani. Tako je za gostinske obrate oziroma za kakršne koli večje kuhinje nujno, da uporabljajo lovilec maščob, v mehaničnih delavnicah, na parkiriščih in povsod drugod, kjer je lahko grožnja olje, pa je potrebna vgradnja lovilca olja, ki skrbi, da se olje ločuje od meteornih voda oziroma se varno zbira.Lovilec maščob

Kaj je lovilec maščob?

Lovilec maščob je nujen del kanalizacije pri vseh gostinskih obratih in večjih kuhinjah, in če ga nimate predvidenega, se lahko glede gradbenega ali obratovalnega dovoljenja obrišete pod nosom. Okoljske zakone je potrebno spoštovati in poskrbeti, da se odpadne vode še preden gredo v kanalizacijo ali greznico, pretočijo skozi lovilec maščob. Lovilci maščob so nujni tudi v primeru, da uporabljate čistilno napravo.
Lovilec maščob zadrži organske snovi in poskrbi, da ti ne gredo naprej v odtok – in vsi vemo, da je teh v večjih kuhinjah kar precej. Organske snovi oziroma maščobe gredo najprej skozi tako imenovan ločevalnik, kjer se voda loči od maščob oziroma olja – tam se maščobe zadržijo, voda pa gre naprej v kanalizacijo ali greznico. Kaj pa večji organski odpadki, ki se naberejo na primer zaradi ostankov hrane na posodi? Ti ostanejo na dnu lovilca maščob kot usedlina.
In kako se izbere primeren lovilec maščob? Običajno glede nato, koliko obrokov sev posameznem obratu dnevno postreže.

Čiščenje lovilca maščob

Vsak lovilec maščob in tudi prostor za vzorčenje, kjer lahko z lahkoto odčitamo, ali ga je že potrebno očistiti. Ko do tega pride, je potrebno najeti profesionalno komunalno podjetje, ki lovilec maščob izprazni – tako maščobe kot usedlino oziroma goščo organskih odpadkov na dnu. Lovilec se spere oziroma očisti, odpadne snovi pa komunala odpelje do čistilne naprave oziroma poskrbi za primerno razgradnjo ter odlaganje. Za čiščenje lovilca maščob je potrebno redno skrbeti, sicer si lahko nakopljete težave z inšpekcijo, še bolj neprijetno pa je, če morate zaradi higienskih razlogov celo (začasno) zapreti svojo kuhinjo – gostom boste težko razložili, da so higienske razmere v vaši gostilni sicer povsem dobre, da imate težavo le z lovilcem maščob, kar pa na samo pripravo hrane ne vpliva.

https://www.youtube.com/watch?v=i74T_R87GLk

Iz iste kategorije: