Dom in družina admin  

Filtri za vodo ujamejo vso, tudi očesu nevidno umazanijo

Voda je vir življenja, da bi to resnično držalo, pa mora izpolnjevati pomemben pogoj: biti mora čista. V Sloveniji sicer velja, da je voda na večini področij dobre kakovosti in tako povsem varna za uživanje, kadar pride do onesnaženja zaradi najrazličnejših vzrokov (na primer ob poplavah), pa smo prebivalci obveščeni o tem, da je potrebno vodo prekuhavati.vodni filtri
Ali to pomeni, da razen v takšnem primeru v njej ni ničesar drugega kot molekul vode? Vsekakor ne. V zdravi in čisti vodi je raztopljenih veliko mineralov, ki so lahko koristni za zdravje (na primer voda z magnezijem), ali pa nam v gospodinjstvu tudi povzročajo težave, tako kot na primer kalcij, ki se povsod nabira kot vodni kamen. Trda voda pa ni tisto, kar nas najbolj moti – še veliko bolj nas skrbijo tiste snovi, ki naredijo vodo oporečno, ne da bi to vedeli, ali pa vplivajo na njen vonj in okus. Da bi se pred tem zaščitili, nam lahko pomagajo filtri za vodo, s katerimi lahko to dobro prečistimo takoj, ko pride po vodovodu v naš dom.

Kaj vse ujamejo filtri za vodo?

Najbolje je, da se filtri za vodo namestijo na cev, po kateri pride voda v naš dom, možna pa je tudi montaža pod kuhinjskim pultom – predvideva se namreč, da uživamo prav vodo, ki si jo natočimo v kuhinji, vodo v kopalnici pa uporabljamo bolj kot ne le za higieno. Tisti, ki takšno čiščenje vode že uporabljajo, vam lahko iz lastnih izkušenj povedo (ali tudi pokažejo,), da se tudi v vodi, ki naj bi bila čista in primerna za uživanje,skriva marsikaj. Njihovi filtri so namreč hitro polni umazanije, prav tako pa se v njih nabere cela množica mikroskopskih organizmov, na primer najrazličnejših enoceličnih alg.
Živite na področju, kjer voda ni najboljše kakovosti, zato jo morajo pred izpustom v vodovodni sistem čistiti in razkuževati s pomočjo klora? Res je, uporaba takšne vode je neprijetna, saj nas lahko vonj klora moti že pri umivanju zob, kaj šele, da bi takšno vodo pili. Filtri za vodo na srečo poskrbijo, da se tudi neprijeten vonj odstrani in vodo lahko ponovno uživate.
Filtracija pitne vode seveda ni priporočljiva zgolj za posamezna gospodinjstva, še veliko bolj pomembna je tam, kjer bi lahko slaba kakovost vode bistveno vplivala na zdravje uporabnikov. Prav zaradi tega se filtri za vodo uporabljajo na primer v bolnišnicah in vrtcih, saj bi tam lahko slaba voda hitro povzročila težave. Filtri za vodo jih preprečujejo, saj zagotavljajo, da do pipe ne pridejo organske snovi, pesticidi, mikroorganizmi in vse drugo, kar bi lahko bilo nevarno.

Kdaj so fitri za vodo nujni?

Če uporabljate javni vodovod, potem z redno kemijsko analizo pooblaščene službe skrbijo, da se mejne količine dovoljenih »primesi« v vodi ne presežejo, dodatno pa s filtrom za boljšo čistočo poskrbite tudi sami. Če uporabljate vodo iz lastnega zajetja ali vam jo dovažajo s cisterno, pa so dobri filtri za vodo več kot nujni, saj lahko pride do kontaminacije, ki je nihče ne zazna. Večstopenjski vodni filter vam lahko tako reši tudi nevarnih zastrupitev in bolezni.

https://www.youtube.com/watch?v=bWgDLwJpc5o

Iz iste kategorije: