Zdravje admin  

Ingver v kuhinji

Začimba ali zdravilo?
Ingver je rastlina, ki raste več let, lahko tudi v naših krajih. V zadnjih letih jo na svojih vrtovih uspešno goji vse več ljubiteljskih vrtičkarjev. Glede na njeno vse večjo priljubljenost (zanimivo, da se ta prebuja pri nas šele sedaj, Kitajci pa ga uporabljajo redno že 2.000 let), pa se končno pričenja tudi njegova masovnejša pridelava. Zato lahko danes sveže korenine ingverja najdete na polici praktično vsake trgovine, ki ima tudi oddelek s sadjem in zelenjavo ali pa v specializiranih prodajalnah oziroma kioskih sadja in zelenjave.

ingver
Ker ima ingver mnoge pozitivne učinke na naše telo, se ga vse več uporablja tudi v zdravstvu in ne samo v kulinariki. Sicer ga lahko kupite, narežete, sesekljate in posušite tudi sami, a verjetno ne boste privarčevali na ceni. Tako imate možnost v različnih prodajalnah in celo v lekarnah (tam seveda po veliko višji ceni) kupiti posušen ingver, ki ga potem lahko uporabljate kot dodatek k čaju (osebno ga z veseljem mešam potem še z limono in medom) in mnogim drugim jedem. Lahko denimo spečete ingverjeve piškote ali ingverjev kolač, nič pa ni narobe, če ga dodate k kaki drugi jedi, celo k ribam in mesu, da ne govorimo o solatah.

Aroma ingverja

Okus ingverja (http://www.super-obrok.si/) je prav poseben in naredi odlično aromo, malce pekočo, zato z njim ne gre pretiravati. Vedeti je tudi potrebno, da dlje kot ga boste pustili denimo v času, več arome bo spustil in temu primeren bo okus čaja. Izjemno intenziven okus čaja po ingverju, pa bi znal koga tudi odvrniti od pitja, zato bodite pri uporabi kljub vsem pozitivnih učinkom vseeno pazljivi in zmerni. V trgovinah najdete tudi različne vrste piv, ki imajo okus po ingverju, celo vina in različne kave. Še posebej je na zahodu, točneje v ZDA, priljubljeno ingverjevo pivo (Ginger beer) in posledično se v ta namen porabijo izjemne količine letno pridelanega ingverja. S tem seveda ni nič narobe, še posebej če je pivo brezalkoholno.
Aroma ingverja bo dodala okus tudi v vaš priljubljeni kompot, kjer z njim sploh ne gre pretiravati ali pa ga uporabite za izdelavo kakšnega tonika za nego kože, konec koncev so ga v lepotnih salonih po svetu uporabljali že v starih časih.

YouTube video

Kako pa lahko čaji izboljšajo naše počutje?

Iz iste kategorije: