Tehnologija admin  

Reduktorji in motorna olja na kratko

Tema današnjega članka bodo reduktorji in motorna olja. Če delate v industriji, pa tudi če ne, ste po vsej verjetnosti že slišali za ta izraza, saj sta v vsakdanjem življenju pogosto v uporabi.Reduktorji

Izbira motornih olji na prodajnih policah je velika, a niso vsa primerna za vsak tip pogonskega motorja. Izbiro motornega olja olajšajo oznake na embalaži, pametno pa je tudi upoštevati navodila proizvajalca. Pogostejša uporaba turbinskih sistemov, manjšim motorjem in alternativnim pogonskim sklopom se je prilagodila tudi ponudba motornih olji. Strokovnjaki vedno bolj priporočajo uporabo namenskih olji za različne tipe motorjev. Danes je za osebna vozila že mogoče uporabljati isto olje za dizelske in bencinske motorje, vendar je pri tem treba preveriti specifikacijo olj in izbrati pravo olje za tisto vozilo ali olje, ki ga proizvajalec priporoča. Proizvajalec navadno predvideva kakšna je viskoznost olja. Viskoznost olja se spreminja glede na klimatske razmere npr. Olje za višjo vročino je bolj viskozno kot olje za mraz. Vendar se zmeraj bolj uveljavljajo olja z nizko viskoznostjo saj se olja z visoko viskoznostjo povzročajo večje trenje in več temperature kar pomeni da izgubljamo na olju, olja z nizko viskoznostjo pa povzročajo hitrejšo obrabo motorja.

Reduktorji so zobniška gonila, vmesni člen med pogonskim in delovnim strojem, ki prenaša moč in prilagaja hitrost vrtenja ter hitrost delovnemu stroju. Pogonski stroj je povezan z vstopno gredjo reduktorja. Mehanski prenos vrtljajev in oči se vrši preko notranjih zobniških parov. Več kot je zobniških parov večja je prestava. Zobniški pari ki tvorijo gonilo so lahko valjaste oblike. Reduktorji so lahko eno-cc ali večstopenjski, odvisno od prestavnega razmerja. Stopnja zobniškega gonila predstavlja zobniška dvojica. Pri večstopnjskem zobniškem gonilu je več zobniških dvojic, med seboj so pa povezane tako da zmanjšujejo vrtljivo hitrost gredi. Posebna izvedba je taki imenovano polževo gonilo, ki ima veliko prestavno razmerje. Reduktorje se uporabljajo da zmanjšamo vrtljaje motorja hkrati pa povečamo vrtilni momentum. Z reduktorjem je tudi mogoče spremeniti smer prenosa moči. Reduktorji so nepogrešljivi pri pogonih transportnih trakov, obdelovalnih strojev in dvigal.

https://www.youtube.com/watch?v=HtaRKd9rmj0

Iz iste kategorije: