Dom in družina admin  

Družabne igre

Nesporno je, da si otroci vseh starosti želijo in s sociološkega vidika tudi morajo kakovostno preživeti nekaj časa s svojimi starši in prijatelji. Čemu ne bi del tega časa bil namenjen dejavnosti, ki je zabavna in zahteva nekaj miselne telovadbe vseh udeležencev, tj. igranju družabnih iger.družabna-igra-catan

Koristi igranja družabnih iger za vse

Eno izmed spoznanj, ki je bilo potrjeno skozi leta raziskav, je dejstvo, da so možgani kot mišica – bolj ko jih razgibavaš, več lahko postoriš. Znanstveniki so ugotovili, da je igranje družabnih iger približno dvakrat na teden izboljšalo hitrost logičnega sklepanja pri šoloobveznih otrocih za neverjetnih 27–32 %. To seveda ne pomeni, da bo igranje iger vašega otroka spremenilo v genija, je pa podatek, ki ga ne gre preprosto prezreti. Da bi bilo vse skupaj še zanimivejše, je bilo v nadaljnjih dveh neodvisnih izvedenih študijah v ZDA ugotovljeno tudi, da je neposredno poučevanje prineslo slabše rezultate v primerjavi z eksperimentalnim učenjem skozi igro. Otroci, ki so se učili skozi igro so namreč dokazano razvili izostrenejši občutek za ustvarjalnost in so bili bolj zvedavi, kar sta lastnosti, ki sta pri otrocih vsekakor zaželeni.

Seveda pa igranje iger ni zgolj domena otrok. Igranje iger lahko pomaga tudi pri določenih vidikih socializacije odraslih oseb. Pri tem je posebej zanimiva korelacija med pomanjkanjem izkušnje igranja v otroštvu in poznejšo neprilagojenostjo v družbi. Drug zanimiv vidik igranja družabnih iger je spodbujanje spomina, kar je posebej pomembno pri bolnikih, ki trpijo za alzheimerjevo boleznijo. Z igranjem družabnih iger naj bi se pri ljudeh, ki so se posebej pogosto igrali, tveganje za razvoj ali poslabšanje stadija bolezni zmanjšalo za drastičnih 47 %.

Povedano na kratko so torej igre eden izmed zabavnejših načinov družbene interakcije. Pri tem pa spodbujajo še naš spomin, domišljijo, kreativnost, iznajdljivost in naše spretnosti. Zagotavljajo nam kvalitetno preživljanje prostega časa v družbi prijateljev, znancev in tudi v družinskem krogu.

Vas je že zamikalo, da bi se igrali?

V otroški trgovini chebeltza vas čaka bogata ponudba različnih družabnih iger, primernih za vse generacije. Izbirate lahko med t. i. klasičnimi igrami, žepnimi igrami in igrami kot sta domino in spomin.

YouTube video

… naj vam igranje družabnih iger popestri prosti čas …

Iz iste kategorije: