Tehnologija admin  

Kako pogosto je potreben servis računalnika?

Danes si brez sodobne tehnologije ne znamo več predstavljati niti svojega dela, niti prostega časa. Ko se odločimo za nakup, običajno posežemo po proizvodih, ki bodo kar najbolje služili vsem našim potrebam in veliko pozornosti namenimo zmogljivosti, pozabljamo pa, da vsaka naprava ob nakupu, ko je še nova, deluje povsem drugače kot potem, ko jo že dlje časa uporabljamo.

Kljub temu, da naj bi imela dolgo življenjsko dobo, lahko ob nespametni uporabi pride do težav, prav tako pa se te hitro pojavijo, če ne skrbimo za vzdrževanje. Kar se tiče vašega računalnika, je torej potrebno poskrbeti, da se redno opravi servis računalnika, saj bo ta zgolj tako dosegel polno življenjsko dobo.

Servis računalnika za delo

Velika podjetja imajo običajno sklenjene letne pogodbe s podjetji ali posamezniki, ki skrbijo za nemoteno in pravilno delovanje računalnikov ter druge tehnologije. Kadar se v podjetju uporablja večje število računalnikov, drugače niti ne gre – gotovo ne mine mesec ali celo teden, da se ne bi katera od naprav pokvarila, začela počasneje delovati, da se ne bi pojavljale najrazličnejše programske in strojne težave.

Prednost, ki jo prinaša redni servis računalnika in vzdrževanje na pogodbeni osnovi, je gotovo v tem, da se lahko poskrbi za celovito vzdrževanje – serviser nam je vedno na voljo in lahko ga pokličemo, kadar se na primer pojavijo resne težave z diskom, ali pa tudi takrat, ko sistem postane počasen in je treba zgolj poskrbeti za čiščenje ali nekaj programskih posodobitev.

Kadar uporabljate računalnik za delo kot samostojni podjetnik oziroma v manjšem podjetju, pa lahko redni servis računalnika s pogodbo predstavlja tudi finančno breme – v tem primeru je včasih bolje, da se odločimo za popravilo oziroma servis le takrat, ko za to opazimo potrebo. Vseeno velja, da je treba za servis računalnika, pri katerem se poskrbi za strojno opremo in tudi za programsko, opraviti vsaj enkrat na leto – tudi, če načeloma ni težav.

Zanemarjanje servisa je lahko razlog za veliko težav

marsikdo ima toliko znanja, da sam skrbi za defragmentacijo diska in njegovo čiščenje, oziroma za to danes nekateri računalniki skrbijo tudi že sami. Kljub temu pa se v računalniku nabira veliko »smeti«, ki so odveč – začasne datoteke, mali programi, ki jih ne uporabljamo, piškotki in podobno.

YouTube video

Prav tako lahko pride do težav s strojno opremo, ki jih kot laiki ne opazimo. Kakšna je posledica, če za servis računalnika ne poskrbimo pravi čas? V končni fazi odpoved, ki lahko pomeni tudi, da izgubimo pomembne podatke, ki jih morda ne bo več mogoče rešiti – in to je vsekakor veliko dražje kot servis računalnika, ki bi izgubo podatkov lahko preprečil.

Iz iste kategorije: