Avtomoto admin  

Podaljšanje življenjske dobe metlice brisalcev

Kvalitetne in dobro delujoče metlice brisalcev vam lahko rešijo življenje. Ob obilnem deževju in sneženju moramo imeti metlice brisalcev, ki natančno očistijo celotno vetrobransko steklo. V primeru, da ne vidimo svoje okolice, lahko povzročimo prometno nesrečo. S pametno izbiro in pravilno rabo, moramo metlice zamenjati na nekaj let. Znaki obrabe so hitro opazni. Guma postane neprožna in med brisanjem ne odstrani vse umazanije. Pretirana obraba privede tudi do vidnih prask in poškodb stekla. Vsemu temu se lahko izognemo s pravilno uporabo.

Izbira pravih metlic za naš avto

Ko se odločimo za nakup nove metlice brisalcev, najprej izmerimo velikost obstoječe ter preučimo njen priklop. Kupimo raje brisalce srednjega do višjega razreda, saj je tu kvaliteta gume znatno boljša. Zamenjamo jih lahko sami, ali pa pri pooblaščenem serviserju, ki pa nam storitev lahko drago računa. Bolje je, da se menjave lotimo sami, saj bomo kasneje bolj pozorni glede prvih znakov obrabe. Pri nakupu bodimo tudi pozorni glede letnice proizvodnje izdelka, saj so starejši izdelki manj fleksibilni in mehki, kot novejši. Čeprav so si avtodeli podobni, pa v resnici niso povsem enaki, zato bodite pri nakupu vedno pozorni na malenkosti.

Dejavniki, ki vplivajo na obrabo

Na obrabo metlice brisalcev vplivajo različni dejavniki. Najpogostejši krivec večje obrabe je uporabnik sam. Na obstojnost gume vplivajo vremenski pogoji, kot so sonce, vlaga, sneg in umazanija. Nevešč uporabnik, bo brisalce uporabljal tudi ob vidnem nabiranju ledu in kosov snega na steklu. Teža snega lahko poškoduje, ukrivi ali celo zlomi brisalec. Led na gumo deluje kot ostro rezilo, ki postopoma tanjša gumo. Slednjo poškodujemo tudi z uporabo sredstev za odstranjevanje ledu, ki so povečini na bazi alkohola. Alkohol sicer odstrani led, a obenem poškoduje tudi površino metlice brisalcev.

YouTube video

Dodatno podaljšanje življenjske dobe

Življenjsko dobo dodatno podaljšamo z rednim čiščenjem vetrobranskega stekla in sprotnim odstranjevanjem mrčesa ter ostankov umazanije. Uporabljati moramo bolj mila sredstva za čiščenje. Poleti je bolje, da čistilo za steklo nadomestimo z navadno ali destilirano vodo. Brisalce tudi redno očistimo s čisto in vlažno krpo. Pozimi brisalce dvigujmo stran od stekla, da preprečimo njihovo lepljenje na steklo.

Iz iste kategorije: