Avtomoto admin  

Prepoznajte obrabo zavornih ploščic preden je prepozno

Pri zaviranju bodite pozorni na glasno škripanje

S pogostim pritiskanjem na pedalo se zavorne ploščice hitro obrabijo. Narejene so iz železnih in keramičnih ostružkov, ki se ob trenju tanjšajo. Pri novejših avtomobilih nam že sam sistem javi, da so zavorne ploščice obrabljene. Starejši modeli pa teh opozoril nimajo. Najhitreje obrabo prepoznamo, ko po stisku na pedalo slišimo in čutimo glasno škripanje. Škripanje pomeni, da so se ploščice obrabile in da jih je potrebno kmalu zamenjati. 

Zamenjajte zavore pravočasno, da ne pride do nesreče

Stanje zavornega sistema je potrebno redno in pogosto spremljati, saj samo tako lahko zagotovimo neoporečnost vozila. V kolikor zavornih ploščic ne zamenjamo pravočasno, lahko pride tudi do poškodb diskov ter dodatnih stroškov za popravila.

Zavorne ploščice
Pri novejših avtomobilih nam že sam sistem javi, da so zavorne ploščice obrabljene.

Slabše odzivanje zavor

Drugi pokazatelj obrabe zavornih ploščic je slabše odzivanje stopalke po stisku na pedalo. Namesto, da bi vozilo začelo takoj upočasnjevati, prihaja do zmanjšanja hitrosti z zamudo. Tako zamujanje ponavadi pomeni, da je v hidravličnem sistemu prišlo do puščanja. Zavore pri zaviranju ne delujejo pravilno in ob stisku deluje mehko, namesto, da bi se odzvala. V kolikor prihaja do zaviranja z zamudo, je dobro preveriti celoten zavorni sistem ter najti napako. Lahko prihaja tudi do uhajanja zraka iz zavorne cevi ali pa celo puščanja hidravlične zavorne tekočine.

YouTube video

Nihanje vozila med zaviranjem 

V kolikor prihaja med vožnjo do nihanja vozila, je potrebno vožnjo kmalu zaključiti. Obstajata dva razloga za nihanje vozila:

  • Neporavnana kolesa,
  • Tujki v zavorni tekočini.

Neporavnana kolesa med vožnjo

Če med vožnjo avtomobil med zaviranjem niha na eno ali drugo stran, lahko privede do obrab zavornih ploščic in pnevmatik. Pri tem se bo ploščica na mestu neporavnanega kolesa prekomerno obrabljala, na neizpostavljenem delu pa normalno. Posledično to pomeni slabše in neenakomerno zaviranje.

Iz iste kategorije: