Dom in družina admin  

Ste pod stresom? Podarite svoj čas drugim!

Obvladovanje stresa – Nenehna časovna stiska je stalen vir stresa – Altruistično ravnanje daje občutek, da imamo dovolj časa

Terminski koledar srečanj in sestankov postaja zaradi množice vpisov nepregleden. Otroke je treba peljati k popoldanskim krožkom pa še klet bi bilo treba že zdavnaj sprazniti in očistiti. Časa je komaj kaj in stres je temu ustrezno velik. Da bi se kljub temu počutili dobro, obstaja preprosta zvijača: več skrbi posvečajte drugim.

V svetu preobilja vlada stalno pomanjkanje: nihče nima časa. Vedno se kaj dogaja, vse poteka v znamenju vsakdanje blaznosti. Koledar že tako ali tako poka od terminov, a je kljub temu treba vanj vključiti še en zmenek, še eno srečanje, še en pogovor. Seznam stvari, ki jih je treba postoriti, se kopiči in nenehno je treba kaj žrtvovati – partnerja, poklic ali prostočasne dejavnosti, ugotavlja nemški Süddeutsche Zeitung.

V nedavni raziskavi družinskega življenja je velika večina vprašanih odgovorila, da bi zelo radi preživeli več časa s svojo družino, a jim okoliščine tega žal ne dopuščajo. Kako i osupljiv: Podarite več časa drugim! Če ravnate tako, se pojavi občutek, da razpolagate z več časa, ugotavljajo raziskovalci v strokovni reviji Psychological Science.

Čas zase ali za druge

Znanstveniki so testiranim osebam v več poskusih dali različne naloge. Nato so jih povprašali, kako na splošno ocenjujejo količino časa, ki jim je na voljo. V enem od poskusov so morali udeleženci na primer bodisi napisati pismo bolnemu otroku bodisi prešteti, kako pogosto se črka »E« pojavlja v nekem besedilu. Za obe nalogi so imeli na voljo pet minut časa. Tisti, ki so otroku v stiski napisali opogumljajoče besede, so na koncu občutili manjšo časovno stisko kakor oni, ki so se zaposlili z nesmiselno dejavnostjo.

Podobne rezultate so psihologi dobili, ko so poskusne osebe prosili, naj si neko soboto vzamejo deset minut časa in storijo kaj lepega zase ali pa naj žrtvujejo 30 minut časa za to, da pomagajo drugim.

Preberite si več o tem, kako lahko na različne načine tudi garderobne omare v spalnici pripomorejo k občutku večjega prostora ter seveda veliko boljši urejenosti ter počutju osebe.

Iz iste kategorije: