Finance admin  

Veliko je razlogov za dodatno pokojninsko zavarovanje

V današnjem času prav nobena stvar ni povsem gotova, prav pa ne tudi, kaj se bo z nami dogajalo v prihodnosti. Nekatere starejše generacije in tudi mlajše se že sprašujejo, kako bo z njimi v času, ko bodo upokojeni. Skrbi jih, ali bodo sploh upravičeno do pokojnine in podobno. Tudi ko smo že stari, potrebujemo določeno količino denarja, ki nam omogoča, da lahko sploh preživimo. Rešitev, ki nas bo odvračala od takih skrbi, je v resnici dodatno pokojninsko zavarovanje.

Kakšno je to zavarovanje za pokojnino?

Dodatno pokojninsko zavarovanje je najbolj priljubljena oblika pokojninskega varčevanja v Sloveniji. Ta oblika varčevanja je urejena tudi na podlagi zakona. Zelo podrobno ga namreč ureja Zakon o pokojninskem in invalidnem zavarovanju. Poleg tega pa ga lahko izvajajo tudi pokojninske družbe, zavarovalnice in banke.

Seveda morajo imeti za to obliko varčevanja tudi ustrezna dovoljenja. Taka oblika varčevanja je tudi davčno spodbujena. Premije, ki se pri tem vplačuje, pa lahko na svoj osebni pokojninski račun vplačuje posameznik sam ali/in pa celo njegov delodajalec.

Veliko je dobrih razlogov za to obliko varčevanja

Seveda se moramo pri dodatnem pokojninskem zavarovanju zavedati predvsem, kaj je glavni namen in tudi cilj. Namen take ureditve varčevanja je v prvi vrsti zagotovo zagotovitev ustrezne socialne in materialne varnosti osebam, ki so upokojene.

Video: Brez varčevanja v II. in III. stebru bodo pokojnine mizerne

Pri tem se moramo zavedati tudi številnih prednosti, ki nam jih prinaša varčevanje v okviru dodatnega pokojninskega zavarovanja. Ključne prednosti so vsekakor davčne spodbude, varnost in transparentnost, nizki stroški, zajamčen odnos ter različne naložbene politike z zmožnostjo izbora zajamčenega odnosa.

Pomoč starejšim na domu pri vsakodnevnih opravilih

Preberite si še članek z naslovom Prednosti pomoči starejšim na domu.

Vrste dodatnega pokojninskega zavarovanja

Ta oblika varčevanja za našo prihodnost je namenjena vsem, ki plačujejo prispevke za obvezno pokojninsko ter invalidsko zavarovanje v Sloveniji. Ločimo pa dve vrsti dodatnega pokojninskega zavarovanja.

Prva vrsta se imenuje individualna oblika, kjer se član vključi sam, druga oblika pa je kolektivno zavarovanja, kjer se član vključi prek delodajalca. Več o pokojninskem zavarovanju si lahko preberete na povezavi https://www.pokojninskad-a.si/o-zavarovanju/individualno-prostovoljno-dodatno-pokojninsko-zavarovanje.

Iz iste kategorije: