Dom in družina admin  

Kako poteka Izdelava fasade?

Ključna sta dobra priprava in poznavanje osnovnih pravil pri izdelavi fasade. Z dobrim poznavanjem pravil lahko nastane dobra in kakovostna fasada, prihranimo pa tudi na denarju in času.

Vsak kakovosten material je potrebno pravilno vgraditi, če ne le-ta ne mora kakovostno služiti svojemu namenu. Izdelava fasade zahteva poznavanje osnovnih pravil, ki so pogoj za uspešno vgrajeno fasado. Primere fasad si lahko ogledate tu http://www.fasade-fasaderstvo.si/, kaj več pa v članku spodaj.

Za izdelavo fasade se uporabljajo različni izolacijski materiali kot so paro prepustni grafitni stiropor, strojni termopuc, Novolit, Fragmat… Fasade so lahko izdelane tudi iz paro neprepustnih silikonskih akrilnih ali silikatnih materialov.

Za izdelavo fasade je priporočljiva temperatura vsaj nad 5 stopinj celzija, izogibati se je potrebno direktni sončni svetlobi, močnem deževju ter vetru, torej je treba okolico primerno opremiti in zaščititi. Ne sme se dodajati primeri ali aditivov, saj to poslabša kakovost končnega izdelka. Lepila se ne nanaša na fasadne plošče, ki so bile več kot 2 tedna izpostavljene UV žarkom. Te plošče je potrebno ponovno zbrusiti. Preden nanesemo naslednje sloje je potrebno dva do tri dnevno sušenje, površina pa mora biti enakomerno suha.

kako-poteka-izdelava-fasade

Vrste izdelave fasade glede na gradnjo:

Opečna gradnja, ki je najpogostejši način izdelave, pri tej vrsti gradnje so zidaki iz polne ali votle opeke. Poznamo tudi termo opeke, v kateri je dodana žagovina, s temi opekami se doseže 20-30% boljša toplotna izolacija, v primerjavi z navadno opeko. Potrebna je dodatna izolacija.

Betonska gradnja omogoča širok spekter uporabe. Uporablja se pri objektih, kjer se pričakuje večja obremenitev zunanjih vplivov. Beton ima slabo prepustnost in s tem slabo toplotno izolacijo, zahtevajo dodatno zaščito pred korozijo.

Montažna gradnja je v porastu. Sestavljena je iz lesene konstrukcije, kartonskih plošč, izolacije mineralne vole, parne zapore ter OSB plošč. Te material otežujejo izdelavo fasade, rešitev pa se najde v cementnem lepilu.

YouTube video

Izdelava fasade začnemo s postavitvijo fasadnega odra okoli objekta ter ustrezno zaščito oken, vrat, ostrešja… Sledi lepljenje izolacijskih plošč, stiki med ploščami se po potrebi zapolnijo s termopucom. Površine se morajo pred naslednjim nanosom posušiti. Sledi vgradnja mrežice, pri katerih mora biti lepilo na obeh straneh mrežice, nato nanesemo zaključni sloj. Izvedejo se lahko tudi razne dekoracije na fasadi. Fasada se nato obarva.

Prenavljate, zidate, širite? Preden se lotite obsežnih del, morate preveriti, kakšna dovoljenja potrebujete. Če boste delali na arheološko pomembnem območju, boste morda potrebovali na pomoč poiskati arheologe, ki bodo dali dokončni odgovor, če se morda okoli vaše hiše ne skriva kakšna pomembna najdba. Preberite si naslednji članek in ugotovite kako potekajo arheološka izkopavanja in kakšne skrivnosti lahko odkrijejo.

Iz iste kategorije: